Gembira Blog

De smaak van Indonesië

Waarom Gembira Gembira heet

**

Waarom Gembira Gembira heet (en een stukje geschiedenis)

**

What’s in a name? Nou, achter de naam van Gembira Maastricht zit een mooi verhaal dat we jullie niet willen onthouden. Gembira Maastricht is natuurlijk op en top Indonesisch en daarom komt haar naam ook uit de Indonesische taal. Gembira betekent gelukkig, vrolijk of blij en precies dat woord raakt de kern van onze zaak. We leggen je graag uit waarom!


  • Gembira betekent gelukkig, vrolijk of blij*

Eén van de meest gehoorde levensadviezen die je krijgt, is: doe iets waar je blij van wordt. Bij Gembira Maastricht is dat gelukt: je stapt hier in de werkelijkheid geworden droom van drie generaties Indonesische dames. De hele familie wordt dolgelukkig van Indonesisch eten, maar geluk verdubbelt wanneer je het deelt. Onze authentieke Indonesische gerechten delen met anderen zorgde ervoor dat het geluk zich verspreidde vanuit de zaak in Maastricht tot ver daarbuiten!


  • “Happy people make people happy”*

Nu is het alweer 15 jaren geleden dat Gembira Maastricht haar deuren opende, maar hoe is het nou allemaal begonnen? Daarvoor reizen we zo’n 11.000 kilometer oostwaarts naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Oma Gembira had toen al een vooruitziende blik. Telkens als ze ergens lekker gegeten had, dan vroeg ze om het recept. Of dat nou was aan de kok van het restaurant of bij iemand thuis. Dan vroeg ze het aan de baboe (huishoudelijke hulp die ook voor het eten zorgde, sommigen waren excellente koks!). Ze wilde niet dat de écht authentieke recepten van haar Indonesië verloren zouden gaan.

De verzameling authentiek Indonesische recepten groeide en groeide, totdat oma Gembira samen met haar gezin naar Europa verhuisde. Na enkele omzwervingen kwamen ze terecht in Maastricht. Inmiddels had haar dochter ook al een dochter. En samen met vader en moeder zetten we Gembira op in Wyck, Maastricht. Hier leeft de culinaire erfenis van Oma Gembira elke dag voort in de Indonesische gerechten die hier worden verkocht.


De gerechten worden samengesteld tot traditionele rijsttafels, een Indonesisch avondje binnenshuis dineren, buffetten voor feesten en partijen en bij Gembira kun je ook ter plekke een hapje komen eten met uitzicht op de gezelligste straat van Maastricht! Dat mensen nu nog genieten van de Indonesische gerechten van Oma Gembira, daar worden wij heel gembira van, elke dag weer :)


Author

.