Gembira Blog

De smaak van Indonesië

Ontdek de tropische vruchten uit Indonesië

Ontdek de tropische vruchten van Indonesië: Rambutan & Durian
Ontdek de tropische vruchten uit Indonesië

Wat was het warm de afgelopen weken; tropisch warme dagen van boven de 36 °C overheersten de weken hier in hartje Maastricht. Nu het weer wat afgekoeld is voelen we ons geïnspireerd om te schrijven over verkoelende, frisse lekkernijen; zoals een heerlijk stuk fruit! En dan gaan we het niet hebben over de ‘gewone’ appels en bananen; maar over rode harige bolletjes en een tropische vrucht die op sommige plekken zelfs verboden is!

Zo uniek; dat zou verboden moeten worden!

Een Aziatische vrucht die smaakt naar vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas; en dat tegelijkertijd. Het klinkt misschien niet erg smakelijk, maar voor toeristen die een beetje avontuurlijk zijn aangelegd is deze vrucht zo uniek dat je hem wel moet proberen! Durian, of doerian -zoals de vrucht heet- wordt in veel Aziatische landen verkocht in straatkraampjes en kan tot wel 8(!) kilo wegen. Hoewel je ze zeker gaat tegenkomen, kan het op sommige plekken toch lastig zijn om ze te vinden. Niet alle verkopers, of consumenten van etenswaren zijn van deze vruchten met harde, stekelige schil en een zachte, bijna puddingachtige binnenkant gediend. De geur is namelijk zo sterk dat de durian op verschillende plaatsen verboden is; zoals vliegtuigen, hotelkamers en openbare gebouwen.

Wint je nieuwsgierigheid het van de geur? Dan proef je nadat je de vrucht open hebt gekregen (wat best wat werk is!) een krachtige en scherpe, maar tegelijkertijd ook zoete en romige smaak. De durian wordt in Azië in allerlei gerechten verwerkt. Het is een favoriet ingrediënt in koek, snoep en ijs! Dat kan niet zo erg zijn als ze doen vermoeden (toch?).

Een harige, maar zoete lekkernij

Voor de iets minder avontuurlijke toeristen die toch graag iets nieuws willen proberen; is de uit Indonesië en Maleisië afkomstige rambutan een goed startpunt. Deze felrode bolletjes die voorzien zijn van een rubberachtige stekelige schil, worden ook wel het broertje van de lychee genoemd. Het zoetzure vruchtvlees dat wit en sappig is, valt bij de meeste bewoners en toeristen in de smaak.

Welke tropische vrucht uit Indonesië ga jij tijdens je volgende vakantie uitproberen? Laat het ons weten in de opmerkingen!

Author

Pearl