Gembira Blog

De smaak van Indonesië

Ayam, Babi, Cumi: test je culinaire woordenschat in het Indonesisch

Ayam, Babi, Cumi: test je culinaire woordenschat in het Indonesisch

Perkedel, wakadori, tahu telor… zonder Indonesische roots snappen we dat onze menukaart een beetje intimiderend kan zijn. Voor het samenstellen van je eigen rijsttafel hebben we alles vertaald in een menukaart. Speciaal voor diegenen die hun basiskennis Indonesisch wil testen zetten we de belangrijkste culinaire woorden onder elkaar.

In Nederland zijn de meeste mensen niet bang voor een woordje Indonesisch. Dat komt vooral door het omarmen van de lekkere keuken! En als je dan je favoriete gerechtjes zoekt, is het toch handig om een aantal woorden te herkennen. Hou je meer van manis (= zoet) of van pedis (= pittig)? Ga jij voor daging (= rundvlees) of tahu (= tofoe)? Het onderstaande Indonesische ABC’tje helpt je op weg.

Ayam – Kip

 

Long Tong – Kleefrijst

 

Babi – Varken

 

Manis – Zoet van smaak

Cumi – Inktvisring

 

Onde onde – Sesambal

 

Daging – Rundvlees

 

Pisang – Banaan

 

Emping – Chips van (belinjo)noten

 

Rendang – Met kokos bereid

Foelie – Specerij van nootmuskaatbloem

 

Sate – Stukjes vlees aan een stokje

Goela – Suiker

 

Tahu – Tofoe, ofwel sojakaas

Ikan – Makreel

 

Udang – Garnaal

 

Ketjap – Sojasaus

 

Wakadori – Gegrilde kip


Ken je inmiddels alle woorden? Op onze menukaart kun je nog even doorgaan met oefenen. Ook als het niet zo mocht lukken, geen paniek. Onze medewerkers zijn altijd hartstikke Gembira* om je te helpen met het uitzoeken van de gerechtjes die jij lekker vindt. Eigenlijk zijn het keukenprins(es)en en wandelende woordenboeken in één, dus loop gerust eens binnen in onze zaak in de Wyckerbrugstraat in Maastricht. Vertel ons wat je lekker vindt en wij stellen het voor je samen: van een snelle lunch tot een uitgebreide rijsttafel voor je hele familie.

Gembira Maastricht

Gembira is een Indonesische traiteur in het centrum van Maastricht. Drie generaties verzorgen hier authentieke gerechten uit de Indonesische keuken. Kom lunchen en kies uit de vele, dagverse gerechten om mee naar huis te nemen. Stel eenvoudig een complete rijsttafel samen voor je hele gezin. Proef onze verse Indonesische gerechten waar je net als wij Gembira* van wordt!

 

* Gembira = vrolijk of blij in het Indonesisch