Gembira Blog

De smaak van Indonesië

5 dingen die je nog niet weet over SATE

5 dingen die je nog niet weet over SATE

De absolute klassieker uit de Indonesische keuken roept, naast een directe trek, ook nogal wat verwarring op. Het gaat dan natuurlijk over saté, maar hebben we het dan over een stokje met vlees? Of vis of zelfs tofu? Of gaat het over die niet te versmaden satésaus en is dat weer hetzelfde als pindasaus? Gembira Maastricht zet saté voor je uiteen, in hapklare brokken.

Dit betekent saté nou echt

De originele betekenis van saté is een ‘houten prikker met stukjes vlees’. Het gaat dus echt om het vlees dat op een bepaalde manier gesneden en geserveerd wordt. In Nederland wordt saté en satésaus nogal eens door elkaar gehaald. Satésaus is de saus op basis van pinda’s (geen pindasaus) die erbij wordt geserveerd. In Indonesië wordt veel minder, soms andere (ketjap)saus of helemaal geen saus bij de saté geserveerd.

Saté is ideaal voor op de barbecue

Stiekem wordt saté, dus de stokjes met stukken vlees eraan geregen, het allerlekkerst op de barbecue. Garen boven houtskool zorgt voor een ongeëvenaard lekkere smaak, vind ook Felix Wilbrink van de Telegraaf. Hij snijdt het vlees zelfs in slierten zodat het sneller gaart. Bovendien is het een ideaal barbecuegerecht, omdat het makkelijk eet, je kunt er lekker mee combineren en wie houdt er niet van?

Saté hoeft niet alleen vlees te zijn

De meest gegeten saté is sate babi van varkensvlees en sate ayam van kippenvlees, maar dat zijn lang niet alle opties! Bij Gembira Maastricht krijg je naast varken en kip, ook nog saté van lam, van garnalen en zelfs van tofu. Die laatste is dan weer handig als je vegetariërs of veganisten te eten krijgt. Saté blijft verrassen!

Saté eten: superleuk met de kids

Ook de jongste smulpapen lopen warm voor saté, dat weten we bij Gembira Maastricht. In ons kinderbuffet zit niet voor niets zoete kipsaté: die is altijd goed! Kinderen vinden het leuk dat het vlees, de vis of de tofu anders geserveerd is, op een stokje dus. Maak je zelf saté? Rijg er dan stukje paprika of ui tussen voor de kids. Dat oogt kleurrijk en is extra gezond. Denk eens aan ons kinderbuffet voor tijdens het volgende kinderfeestje!

Saté, onlosmakelijk verbonden met satésaus

In Nederland eten we de saté toch liever met saus en dan graag flink wat. De zoete saus met de typische smaak wordt gemaakt op basis van gemalen en geroosterde pinda’s met de toevoeging van allerlei Aziatische smaakmakers. Denk aan djahé (gember), kokosmelk, knoflook en ketjap. Het geheime recept van de Gembira Maastricht satésaus, dat verklappen we natuurlijk niet… Kom zelf maar proeven!

Opeens enorme trek gekregen in saté met satésaus? Dan weet je waar je moet zijn ;) Volg Gembira Maastricht op Facebook en Instagram.

Author

Leonie Kohl